Vanaf deze maand ben ik de restaurantcriticus van NRC Handelsblad. Ik ben niet van plan om dat heel ouderwets te doen, maar je klassiekers moet je kennen. Daarom reserveerde ik in Lyon een tafel bij L’Auberge du Pont de Collonges.
De godfather van de nouvelle cuisine
De godfather van de nouvelle cuisine

Paul Bocuse is dé chef van de vorige eeuw. De godfather van de nouvelle cuisine. De belangrijkste man sinds Auguste Escoffier. In de jaren zestig rekenden Bocuse cum suis af met de tot dan toe dominante cuisine classique. De jonge chefs ontwikkelden een lichtere kookstijl, met minder vette en zware sauzen. Zij zouden voortaan hun borden in de keuken opmaken in plaats van alles op schalen op te dienen om aan tafel op te scheppen. Dat was revolutionair.

Ondertussen zijn Bocuse en zijn nouvelle cuisine alweer schreeuwend ouderwets, maar het blijft een historisch ijkpunt. L’Auberge is een monument, Bocuse een culinaire mastodont. We hadden ons voorbereid op een tikje toeristische bombast, maar niets had ons kunnen...