Arnon Grunberg lost lezersproblemen op.

Waarde mensendokter,
Ik heb bijna mijn hele leven van het minimum, op kosten van de staat en van het door hardwerkende medeburgers zuurverdiende belastinggeld geleefd. Dat komt: ik kan niet werken voor geld. Het voelt alsof ik het niet verdien geld te ontvangen (loon of salaris). Ik heb geprobeerd mij nuttig te maken als niet-werkende, maar dat werd een beetje verzuurd door de staat die mij achtervolgde met dwang om betaald werk te zoeken en allerlei pogingen deed mij via speciale projecten te enthousiasmeren voor herintreding. Weggegooid geld. En de medemens heeft mij deels ongelukkig gemaakt met zijn onbegrip voor en afkeuring van uitkerings-‘trekkers’. Terwijl ik me mijn hele leven schuldig voelde over het wegnemen van kansen van andere wel ambitieus werkzoekende werklozen. Ben ik schuldig? En is de staat schuldig die in plaats van een bonus te verstrekken aan bepaalde werklozen om ze van de arbeidsmarkt te houden, miljoenen...