Vrij Nederland januari 2018

De rijke jongetjes hebben de macht overgenomen

Roxane van Iperen
Poppenhuis in het Rijksmuseum. Foto: Herman Wouters/HH

Het is niet meer de overheid die zorgt dat problemen worden aangepakt, nu zijn het de rijke jongens die regelen dat er iets gebeurt aan het klimaatprobleem.

Wat velen al wisten, sommigen nog ontkennen en politici nooit zullen toegeven is een feit: het huis is overgenomen door de kinderen. De rijke kinderen, welteverstaan.

Met het huis bedoel ik de wereld, de aardkloot, de derde planeet van ons zonnestelsel waarop wij met elkaar leven en verbonden zijn – hoezeer sommigen ook willen dat iedereen op zijn eigen kamer blijft zitten met de deur op slot, vingers in de oren la-la-la zingend als iemand van een andere verdieping aanbelt.

Verrekijker en vliegenmepper

Aan het hoofd van het huishouden stond ooit de overheid, die, met ons geld en mandaat, voor het primaire welzijn van iedereen moest zorgen. Voor de honden, de kippen, de tuin en de vijver. Voor de zieken, de bejaarden en de gladjakkers, voor de irritante broertjes op kamer 9 en voor gekke tante Annie in de kelder.
Op...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials