Internet verandert onze manier van denken en samenleven, zegt filosoof Michel Serres. ‘Voor het eerst kan één mens het opnemen tegen de macht. Utopisch én beangstigend.’

‘Ik zou nu graag achttien jaar oud zijn. Het is de taak van filosofen om oplossingen te vinden, politieke oplossingen vooral. En als ik achttien was, dan zou ik daar nog genoeg tijd voor hebben. Door de digitalisering moet de hele wereld opnieuw worden uitgevonden. Kennis, politiek, onderwijs: alles zal anders worden. Maar ik ben te oud. Als ik jonger was geweest, had ik nog mee kunnen denken.’

Michel Serres heeft net de deur opengedaan van zijn huis aan de rand van Parijs. Een fraai pand met een grote tuin, ingeklemd tussen twee flatgebouwen. Hij schuifelt langzaam op geblokte pantoffels door de kamers. In de serre met uitzicht op de tuin gaat hij zitten. Serres informeert naar Amsterdam, waar hij kort geleden nog het Rijksmuseum bezocht, en vertelt over een recente reis naar Azië. De Fransman mag dan...