De laatste vriend van de sigaret

Ivo van Woerden& Stella Braam
VN-onderzoek: werkgeversorganisatie VNO-NCW lobbyt op het hoogste niveau om antirookmaatregelen tegen te houden.

Het is 14 december 2011. In het Brusselse kantoor van werkgeversorganisatie VNO-NCW komt een gezelschap van invloedrijke personen bij elkaar voor een vertrouwelijke bijeenkomst.

Grote zusterorganisaties uit Duitsland, Italië, Grieken land, Spanje, Ierland, Luxemburg en Litouwen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van hun Nederlandse collega. Ook de tabaksindustrie is van de partij: Fiona Marcq van British American Tobacco, de Nederlandse Philip Morris-topman Robert Wassenaar en Peter van der Mark van ESTA, de Europese branchevereniging van de tabaksindustrie en -handelaren.

Aanleiding voor de bijeenkomst is de Tobacco Product Directive (TPD), de Tabaksproducten richtlijn, die op dat moment door de Europese Commissie wordt herzien. Er liggen nieuwe richtlijnen op tafel die roken verder moeten ontmoedigen en die daarom nadelig zullen zijn voor de omzet van de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials