Hatemail uit IJsselstein

Op 3 augustus van dit jaar kwam bij de uitgeverij van Leon de Win­ter een opvallende mail binnen: ‘Je kankermoeder, kankerleugenaar, je gaat eraan kankerzionist, kankerlijer, je kankerfamilie gaat eraan door de leugens die je verspreidt, je zult rotten kankerhond.’ De Winter diende terstond een aanklacht in. ‘Ik voel me bedreigd,’ zei de schrijver tegen de dienstdoende agent. ‘Ik ben mijn gedrag gaan aanpassen. Met het openbaar vervoer reis ik bijvoorbeeld niet meer. En ik ben bang voor mijn gezin.’ Wie er achter de huiveringwekkende e-mail kon zitten, wist De Winter niet. Maar de boodschap was duidelijk.

Twee maanden later. In het plaatsje IJsselstein wordt de negentienjarige Mohammed K. in alle vroegte van zijn bed gelicht door de politie. Hij verruilt het warme dons voor een kale cel, waar hij twee dagen verblijft. Vandaag zit de tengere jongen tegenover de rechter. Zijn gekruiste voeten tikken onophoudelijk. Hij neemt kleine slokjes water...