Knoeien met eten

In Shanghai is het ‘hairy crab’-seizoen in volle gang. Op straat, in de supermarkt, overal harige krabben, de scharen netjes vastgestrikt. De nog levende beesten worden opgepakt, omgedraaid en beklopt. Een supermarkt biedt vuistgrote ‘rivierkrabben’ aan voor twee euro tachtig per ons. De krabben uit het Meer van Yangcheng, het beste van het beste, kosten tegen de vier euro per ons.

Een beetje krabeter kiest voor de Yangcheng-krab – net als met slang en schildpad is het eten van deze krab statusverhogend. Maar op de markt om de hoek zijn al Yangcheng-krabben te koop voor eenderde van de prijs. Met Yangcheng-zegels en al. Nepzegels. Ook is er altijd wel een relletje over de antibiotica en hormonen die gebruikt worden om de krabben een beetje op te peppen. Zo troffen de Taiwanezen laatst een gevaarlijk, kankerverwekkend antibioticum aan in een geïmporteerde partij YC-krabben van meer dan zeshonderd kilo. ‘Onmogelijk,’ reageerde Yang Weilong, voorzitter...