De invloed van The Great Gatsby

Jhim Lamoree
Volgens Jhim Lamoree komt de film ‘The Great Gatsby’ dicht bij wat Fitzgerald te zeggen had. Ondertussen is zelfs de flapper weer in.

Ze zijn weer in de mode, flappers, de voor de jaren twintig zo karakteristieke jurken zonder taille waarvan de stof volgens de wetten van de zwaartekracht recht naar beneden valt, waardoor borsten en heupen meer worden ontkend dan geaccentueerd.

Een jurk als een lang hemd. Je struikelt als het ware over de jongensachtige kleding voor vrouwen, geïnspireerd op de flapper. Van Louis Vuitton tot Zara, welk modemerk heeft ze niet in de collectie? De flapper als zinkend cultuurgoed. Ook Masa Maso in China adverteert ermee, meldt The New Yorker, waarmee het kledingstuk als teken van de tijd is verklaard, ook voor intellectuelen. Exacte kopieën van de jurken van weleer zijn de hedendaagse varianten natuurlijk niet. ‘Erfgoed is een delicate kwestie,’ schreef stijl- en modegoeroe Suzy Menkes onlangs in The New York Times naar aanleiding van de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials