Non-fictie

Had ik De barbaren van Alessandro Baricco niet gelezen, dan zou ik geen bijzondere aandacht hebben geschonken aan de aanbeveling van de wijnhandelaar. Een jonge vinoloog, zei hij, een fonkelende fles Côte de Beaune 2006 in de handen, heeft dit befaamde Château overgenomen en een moderne manier van wijn maken geïntroduceerd. Deze wijn smaakt nu al alsof hij een rijpingsproces van tien jaar achter de rug heeft. Jaren van complexe rijping worden overgeslagen. Ik knikte aarzelend. Toen hij op mijn vraag of de smaak dan niet ook minder complex was, antwoordde: nee dat niet, maar wel toegankelijker, loeide er een stil alarm in mijn hoofd. Het kon niet anders of dit was het bewijs van het werk van de nieuwe barbaren.

Baricco peilt in zijn boek hedendaagse culturele ontwikkelingen die door de barbaren onder ons in beweging zijn gezet. Hij doet dat aan de hand van onder meer onze radicaal veranderde omgang met wijn en boeken. Zo hoeven we om over wijn te oordelen niet meer het...