Onderweg met de regisseur/dj

Toen op vrijdagavond 4 oktober de fine fleur van de Nederlandse filmwereld in smoking en galajurk in de Utrechtse Stadsschouwburg zat, kwam Jim Taihuttu aan in een hotelkamer in Los Angeles. Hij kwam uit New Or-leans, waar hij de avond daarvoor had opgetreden met zijn dj-collectief Yellow Claw. Zijn mobiele telefoon was hij een paar dagen eerder kwijtgeraakt. Doodmoe was hij, van een week waarin hij zes gigs deed in evenzoveel steden. ‘Ik wilde alleen maar douchen en wat eten. Mijn besef van tijd was helemaal weg.’

Heel even klapte hij zijn laptop open, en zag dat zijn Twitter-account volgelopen was met mentions en berichten. Tien minuten eerder had het Nederlands Filmfestival bekend gemaakt dat Taihuttu met zijn tweede film Wolf een Gouden Kalf had gewonnen voor beste regie. ‘Ik dacht dat het nog uren zou duren, maar opeens stond het daar op mijn scherm.’

Taihuttu maakte geen vreugdedansje, in zijn eentje op die hotelkamer. ‘Mijn eerste...