12-11-2005
Door Barbara van Erp

Ons voedsel is in een nachtmerrie beland, zeggen boze Europeanen in ‘We Feed the World’. Technologie en globalisering zorgen voor bizarre transportafstanden, oneerlijke concurrentie en groenten met steeds minder smaak. Zelfs de Hollandse ui ontkomt er niet aan.

Op een prachtige herfstochtend in Sint Maartensdijk zit Tonny Pot in zijn boerderij aan de keukentafel. Hij is wat gehaast, want de wintertarwe moet vandaag nog gezaaid worden. Door zijn kleine keukenraam heeft hij uitzicht op de groene dijken van Tholen.

Tonny Pot is een boer die geniet van de natuur, van de seizoenen die komen en gaan, van de herfstgeur die over zijn land trekt. Hij houdt ervan om heel veel soorten gewassen te verbouwen, met zijn voeten in de aarde te staan en alles een beetje kleinschalig te houden. Als mens, zegt hij, wordt hij daar gelukkig van. Maar als ondernemer is het eigenlijk niet vol te houden.

Hij wijst naar buiten, naar de volgroene weilanden en zegt:...