Zomer 2006. Ik ben te gast op een speciaal voor mij georganiseerd feestje op Bainbridge Island, voor de Amerikaanse westkust bij Seattle. Van de dertig gasten heb ik niemand ooit eerder ontmoet, maar ik word onthaald en omhelsd als was ik een kruising tussen een vip en een lang verloren vriendin. Het feestje is een zogeheten potluck: alle gasten leveren een eetbare bijdrage aan de maaltijd. Zo is er vijgentaart met gorgonzola-ijs, omdat ik dat ooit jaren geleden in Barcelona at en nooit uit mijn hoofd heb kunnen zetten. Er zijn langzaam gerookte varkensribbetjes en zelfgemaakte barbecuesaus omdat ik daar zo benieuwd naar ben. Er is een stapel pinda-chocoladesnoep, een van mijn snackverslavingen. En iemand heeft, ergens in Seattle, Nederlands bier op de kop weten te tikken. Waar heb ik dat allemaal aan te danken?

Een paar jaar eerder was ik, surfend naar restauranttips voor een weekje New York, terechtgekomen op het culinaire forum eGullet. eGullet (wat zoveel betekent als ‘digitale...