Hiske Versprille

Dit lijvige boek van de Britse Fuchsia Dunlop is hét medicijn tegen het idee dat Chinees eten bewerkelijk, vet, vlezig en ongezond is. De thuiskeuken van vooral Zuid-China heeft juist de naam snel, economisch, gezond en lekker te zijn. Eigenlijk is het een prachtig voorbeeld van de tegenwoordig zo geprezen 80/20- of zelfs 90/10keuken, waarbij een klein gedeelte vlees wordt gebruikt als smaakmaker voor een heleboel heerlijke, verse groenten. Bovendien bevat het boek een paar van de beste tofu-recepten die ik ken en doodsimpele maar spectaculaire bijgerechten. Ook mensen die nog nooit Chinees hebben gekookt kunnen direct aan de slag; er is een uitgebreide inleiding met de belangrijkste keukenspullen, smaakmakers en technieken, achterin staat een uitgebreide ingrediëntenlijst en Dunlop geeft veel extra informatie tussen de gerechten door. Zij was de eerste westerling die een opleiding deed aan de prestigieuze kookschool in Sichuan en heeft een encyclopedische kennis...