Nasrdin Dchar, acteur en een van de oprichters van Ieder1, hield op 4 april de Martin Luther King-lezing. Hier is de uitgesproken tekst. ‘Mijn droom is er een voor iedereen. Ik droom dat we wakker worden in een land zonder angst om de ander te leren kennen.’

Ik doe mijn spreekbeurt vandaag over Rassenhaat. Ik begin met iets over hoe de rassenhaat is begonnen. Daarna iets over Hitler en Mussolini. Dan vertel ik iets over Martin Luther King, die de meesten van jullie wel zullen kennen, en als laatste iets over rechts-extremisme dat vooral in deze tijd afspeelt.’

Meer dan 24 jaar geleden sprak ik deze woorden uit. In mijn 2HAVO klas op het Moller-lyceum in Bergen op Zoom. Mijn introductie tot Martin Luther King gebeurde toen en daar. Aan de beurt om mijn spreekbeurt te houden, koos ik ervoor die van mij over de struggles in het verre Amerika te houden. Doodeng, zo voor je hele klas. Op kinderlijke wijze stipte ik het ontstaan van de Klu Klux Klan aan, de rol van Mussolini en...