De Bin Laden van de Sahara

Kleis Jager
Lang geleden verruilde hij whisky voor het ware geloof. Nu is Iyad Ag Ghali een van de leidende gangster-jihadisten in Mali

Wanneer Iyad Ag Ghali precies werd geboren weet niemand precies. Volgens sommige berichten is hij rond de vijftig, andere houden het op zestig. Een video van januari vorig jaar toont een gedrongen man in een wit gewaad met een donkere baard. Bij zonsopgang gaat hij gewapende woestijnkrijgers voor in de strijd.

Doelwit is een kazerne bij Aguelhok, een stadje in noordoost Mali. Even later inspecteert hij tevreden de slachting die onder de soldaten van het Malinese leger is aangericht. Daarna is hij weer biddend te zien.

Na Aguelhok hees Ghali de zwarte vlag in Timboektoe, in de elfde eeuw gesticht door Toearegs, zijn eigen volk. De beelden gingen de wereld over: opgewonden mannen die kratjes bier kapotgooien, houten beeldjes en cassetterecorders slopen, zondaars de zweep geven en eeuwenoude grafmonumenten vernietigen.

Tot dat moment stond Mali bekend als...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie