Toen in 1974 de plannen voor een nieuwe Amsterdamse gevangenis uitlekten, meldde Vrij Nederland voor het eerst de naam Bijlmerbajes. Vandaag sluit dit detentiemonument haar deuren.

Als 10-jarig jongetje mocht ik soms mee met een neef die vrachtwagenchauffeur was. Tijdens een van die ritten belandden we op de A10, de ringweg rond Amsterdam. Mijn neef wees naar zes witte torens, die als tanden uit het landschap staken. ‘Dat daar is de Bijlmer Bajes, die zit vol boeven.’ Het maakte grote indruk op me.

De ‘boeventorens’ staan sinds vandaag officieel leeg. De penitentiaire inrichting Amsterdam Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, bestaat niet meer. Mijn ontzag voor de gevangenis was al veel eerder verdwenen. Ik kwam de afgelopen jaren bijkans dagelijks langs de gebouwen aan de Wenckebachweg en zag het omliggende gebied langzaam veranderen in een keurige, moderne woonomgeving. Het aanpalende clubhuis van de Hells Angels was al geruimd in 2012, net als een handvol...