Wat kenmerkt een goede radiopresentator? Acht vakgenoten over hun metier en elkaar. Lara Rense: “Het meeste kun je niet voorbereiden”.

Lara Rense (40) presenteert elke ochtend het NOS-Radio 1-Journaal. Ze is een laatbloeier in het radiovak. Naast haar studie sociologie werkte ze als redacteur bij een lokaal radiostation.

‘Toen op een ochtend de nieuwslezer er niet was, keek iedereen opeens naar mij. Ik voelde mijn hart bonken, kon pas na zes zinnen weer ademhalen. Echt een magisch moment in mijn leven. Ik zat in een soort bezemkast, drukte op een knopje en was zomaar te horen. Onvergetelijk.’ Bij BNR Nieuwsradio leerde Rense vervolgens de basisprincipes van het vak. ‘Wanneer breng je iets? Hoe doe je dat? Er werd ons steeds voorgehouden: “Nee, geen knerpend grindpad, dat is Radio 1.”‘ Inmiddels werkt ze al een paar jaar bij datzelfde Radio 1. ‘Dat knerpende grind bleek sterk overdreven. Maar het is wel een totaal andere manier van radio maken. Bij de NOS is de redactie veel...