De belachelijk realistische idealen van Don Quichot

Carel Peeters
De windmolens bij La Mancha, Don Quichots reuzen. Foto: Hervé Hughes /hemis.fr/HH
400 jaar geleden, op 23 april 1616, overleed Miguel de Cervantes, de schrijver van ‘Don Quichot’. Het is de eerste moderne, door en door dubbelzinnige roman waarin ernst en ironie door elkaar heen lopen. Ook in zijn eigen tijd was deze ‘ridder van de droevige figuur’ direct een beroemdheid. Wat maakt Don Quichot onsterfelijk?

Wanneer Don Quichot tussen zijn ridderspullen nergens een helm met vizier kan vinden, improviseert hij er zelf een. Van karton. Omdat hij een ridder is die niet onbesuisd te werk wil gaan, test hij hem door er een stevige klap op te geven. Daar kan het vizier niet tegen en het valt in stukken uiteen. Don Quichot maakt onverwijld een nieuwe. Maar dit keer ziet hij ervan af hem te testen. Er zijn grenzen aan zijn zin voor realiteit. De realiteit moet voor een idealist als Don Quichot niet te dichtbij komen.

Hier zien we de donquichotterie aan het werk. Alleen door de realiteit te negeren, is het mogelijk een illusoir doel in het oog te houden. Tussen...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials