Op het hoogtepunt van zijn macht was Willem Holleeder een geziene gast bij de Joego-maffia. Nu wordt hem alsnog een Balkan-moord verweten.

‘Het is echt leuk hier. Echt top! Ze geven een feest voor me. Driehonderd Joegoslaven. Ze maken muziek. Het lijkt wel of ik jarig ben!’

Willem Holleeder had het naar zijn zin in de Servische hoofdstad Belgrado in de nacht van 20 oktober 2000. Althans, dat zei hij in een afgeluisterd telefoongesprek tegen zijn toenmalige criminele zakenpartner Johnny Mieremet. ‘Een gokhal kun je hier zo beginnen,’ pochte hij. ‘Ik was vandaag met de politie op stap. Ik krijg vergunningen op mijn eigen naam. Geen enkel probleem.’

Al jaren wordt Holleeder er van verdacht Srdjan Miranovic te hebben laten vermoorden

In de slipstream van ’s lands bekendste crimineel figureerden jarenlang criminelen uit voormalig Joegoslavië. Van etnische conflicten was weinig te merken in die entourage die bestond uit Kroaten, Montenegrijnen en Serviërs. Volgens...