De moderne menukaart vertelt u waar uw vlees is opgegroeid, wat de koe gegeten heeft en waar uw worteltje tot wasdom is gekomen. Herkomst en traceerbaarheid zijn de nieuwe statussymbolen.

Een kok kookt. Zou je zeggen. Maar zo simpel is de wereld allang niet meer. De moderne, zichzelf respecterende chef-kok ‘schetst’, ‘schept’ en ‘creëert’. Dan hebben we het over ‘harmonieuze composities van smaak, geur kleur en vorm’, waarbij ‘iedere smaak haar eigen kracht en intensiteit heeft’. Open de website van een willekeurig restaurant uit het hogere segment en je wordt getrakteerd op teksten als: ‘Een eigen signatuur. Een eigen visie. Van schetsen tot koken. Van proeven tot beleven. Gerechten met een ziel en een verhaal.’ Een andere gerenommeerde chef wil u ‘raken met een stijl die in zijn hart zit’. En daarmee geeft hij dan ‘invulling aan de illusie van wit’. Nee, joh, nu heb je me, hoor. (Dit zijn echte voorbeelden.)

Er staat feitelijk niets. Toch zeggen...