Miso is voor de Japanse keuken wat boter is voor de Franse of olijfolie voor de Italiaanse. Het geneest alle kwalen en komt in duizend soorten en maten.

Miso. U kent het misschien van de soep bij de sushi. Het staat ook steeds vaker op niet-Japanse menukaarten. Het is een extreem veelzijdige smaakmaker, te gebruiken in soepen, sauzen, stoven, marinades en dressings. Het is lekker met buikspek of aubergine, of om een mooi stuk vis in te marineren. Het heeft iets zoutigs en vooral veel (daar is-ie weer) umami. Maar miso doet het ook goed met zoetigheden. Een van mijn favorieten is misopeer met zwartesesamijs.

Maar voor u denkt: joh, leuk, miso, ga ik ook eens iets mee doen… Zo simpel is het niet. Ik waarschuw maar vast, voordat u vastloopt in de toko. Ik heb ooit zeker een halfuur met een schuin hoofd voor het schap gestaan. Er gebeurde niets: het zandlopertje bleef maar keren (of, indien u een Mac heeft: de gekleurde strandbal bleef maar draaien). Miso is namelijk niet één ding.