Een duizendjarig ei is helemaal niet zo eng als het klinkt. Ja, de smaak is uitgesproken, maar eigenlijk heel mild vergeleken met een goed rijpe Franse stinkkaas.

Azijn is zuur, citroen ook. Wortels en kip niet. Dat zou ik ook zeggen. Maar het is niet waar: zo goed als alles wat we eten, is zuur. Rundvlees, tonijn, rozijntjes, peterselie en zelfs suiker zijn strikt genomen zuur. Dat wil zeggen: ze hebben een pH-waarde van minder dan zeven. De pH-schaal loopt van nul tot veertien. Zeven is precies neutraal. Melk is dat bijna (6,9).

Alles boven de zeven is basisch, het tegenover gestelde van zuur. Camembert is dat net met 7,4. Ook een cantaloupe meloen kan soms een klein beetje basisch zijn (maximaal 7,13) volgens de website van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Daar merk je weinig van. Eigenlijk zijn maar twee dingen waar we mee koken écht basisch: eiwit en bicarbonaat (een onderdeel van bakpoeder).

Bijna alles wat we eten, is zuur. Rundvlees, tonijn en zelfs suiker...