Peper is peper, schreef ik vorige week, maar het geslacht piper omvat ongeveer duizend soorten. Er is dus wel wat variatie mogelijk.

Vorige week legde ik nog maar eens uit dat die roze peperkorreltjes geen peper zijn. Net zo min als chilipeper een peper is. Echte peperkorrels komen van de piper nigrum. En zowel de groene als de zwarte en witte zijn in beginsel allemaal hetzelfde besje van die ene plant. Lekker makkelijk. Peper is peper.

Maar daarmee heb ik u misschien een beetje op het verkeerde been gezet. Dus voordat u zich onsterfelijk belachelijk maakt de eerstvolgende keer dat u met uw eetclubje samenkomt, grijp ik graag deze gelegenheid aan om een suppletie in te dienen: het geslacht piper omvat ongeveer duizend soorten, waarvan er meerdere culinair worden toegepast en worden beschouwd als ‘echte peper’. Zo zijn er een aantal obscure varianten (waar ik ook nog nooit van had gehoord) zoals de Amerikaanse hoja santa of de Zuidoost-Aziatische lolot. Daarvan zijn het de...