De calamaresnugget. Het klinkt als de zoveelste vernieuwende borrelsnack in de serie: kaas-rucolakroketjes, partybolletjes en kipvariantjes. Maar dat is het niet. Het is een nieuwe vondst van Jaap Korteweg, alias de Vegetarische Slager, waarover ik twee weken geleden al schreef. Hij heeft ze per ongeluk uitgevonden. Hij wilde een visburger maken zonder vis. Over de kleur, het vissige aroma en de vlokkerige structuur van zijn eiwitten kon hij tevreden zijn. Maar in de mond gaven ze veel weerstand, ze veerden wat terug. Een beetje als… calamares. Zo kan het gaan.

Volgende week introduceert de Vegetarische Slager nog twee nieuwe producten: biefstukreepjes en bacon. Op basis van groenten. Dat is niet per ongeluk gegaan. Daar heeft Paul Bom hard aan gewerkt. Hij is kok en nauw betrokken bij de productontwikkeling. Hij bakt de biefstukreepjes hard aan in een koekenpan. Daarna moeten ze even rusten. Dan trekt het vet goed in het ‘vlees’ en ontspannen de vezeltjes zich een beetje....