Zwitserse chocolade. Klinkt heel logisch, toch? Sinds mijn verhaal van vorige week kijk ik overal waar de chocolade vandaan komt. In de supermarkt zie je dan op veel repen staan: Zwitserse chocolade. Waarom eigenlijk? Wat hebben de Zwitsers in godsnaam met chocolade? De Belgen zaten tenminste nog in Congo en wij hebben de grootste cacaohaven ter wereld. De Zwitsers hebben havens noch tropische koloniën. Alleen paarse koeien.

Wel, chocolade in de vorm zoals wij die nu allemaal kennen en lekker vinden, hebben we te danken aan een Zwitser: Rodolphe Lindt. Die vond namelijk in 1878 het concheren en de daartoe bestemde conche uit. (Een andere Zwitser vond ook de melkchocolade uit, door er de melkpoeder van landgenoot Henri Nestlé aan toe te voegen. Maar melkchocolade is voor mietjes dus daar gaan we het niet over hebben.) Zo’n conche – dat ding heet zo omdat het eerste model op een schelp leek, een conch – is een soort maalsteen of wals die de cacao- en suikerdeeltjes nóg...