Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

Ik heb ze eindelijk geproefd, de rode bosmieren van Alex Atala. De Braziliaanse chef van restaurant D.O.M. in São Paulo was spreker op het tweedaagse design-symposium What Design Can Do in de Amsterdamse Schouwburg. ’s Avonds bereidde hij in een glazen kas voor het Stedelijk Museum zijn mierengerecht. Een wereldberoemd maar verneukeratief simpel gerechtje. Het recept (te vinden in zijn prachtige kookboek D.O.M. – we bespraken het twee jaar geleden in onze kookboekenspecial, zie vn.nl) bestaat uit twee ingrediënten: een stukje ananas en een mier. Mieren zijn zuur. Dat komt door het mierenzuur waarmee ze zich verdedigen, het achterlijfje zit daar vol mee. Deze specifieke saúvamieren dragen echter smaaknuances mee die doen denken aan citroengras en gember: een waanzinnig aromatische sensatie. En dat komt allemaal uit die ene mier (al moet ik zeggen dat de zoete, sappige, rijpe ananas die Atala meenam uit Brazilië op zichzelf al...