Interview

1. With all its sham, drudgery and broken dreams, it is still a beautiful world. Be careful. Strive to be happy

‘Leefregels wil ik niet hebben, want dat klinkt me te veel naar op tijd thuis moeten zijn, en wat je allemaal niet mag eten. Maar ik dacht meteen aan de “Desiderata”, in 1927 geschreven door een zekere Max Ehrmann, waarvan dit de laatste zin is. Als je kwaad wilt, zijn het eigenlijk ultieme schoorsteenmantelwijsheden, en superoecumenisch. Tegelijkertijd verwoordt hij voor mij, met een ontroerende simpelheid, zo ongeveer alles wat je moet weten om een waardevol leven te leiden. Ik kijk er regelmatig naar. Met name dat “be careful” ontroert me enorm, omdat het benadrukt dat we deel uitmaken van een groter geheel.’

2. Show a little faith, there’s magic in the night

‘Een regel uit Springsteens “Thunder Road”, die ik vooral zo mooi vind vanwege dat faith. Veel mensen vatten dat op in kerkelijke zin, maar voor mij betekent het vertrouwen, overtuiging, iets wat je...