Carel Peeters' Literaire Kroniek

Das Magazin gevuld met jeugdzonden en wijgeschenken

Carel Peeters
BelgiJoke van Leeuwen. Foto: Jorgen Caris/HH

Het twintigste nummer van het tijdschrift Das Magazin bestaat uit literaire archeologie: bijna dertig schrijvers hebben teksten uit hun harde schijf gevist die ze schreven rond hun twintigste jaar maar nooit publiceerden.

Onder de ‘late stijl’ in de kunst wordt meestal een doorleefde stijl verstaan, een waarin het hele leven en alle perioden van een kunstenaar zijn samengebald. Het is de stijl waaruit het diepe inzicht zou blijken dat de kunstenaar heeft verworven. Maar denk je daarbij aan Rembrandt dan is het allerminst een resignerende, het leven afsluitende stijl. Rond 1652 begon juist Rembrandts wilde periode, zijn late, ruwe, expressionistische, pasteuze manier van schilderijen. Hij voelde zich bevrijd van zijn klassieke, verantwoorde werkwijze. In zijn boek On Late Style beschouwt de Palestijnse Amerikaan Edward Said de late stijl in de kunst zelfs als bij uitstek opstandig. In de late Beethoven, de late Richard Strauss, de late Jean Genet en de Mozart van Consí Fan...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials