Lezen en koken

‘Schil een ananas, snijd hem in gelijke stukken en leg op elk stuk een saùvamier.’ Ziehier het eenvoudigste gerecht uit D.O.M. De ontdekking van nieuwe Braziliaanse ingrediënten. Saùvamieren, schrijft de Braziliaanse chef-kok Alex Atala, smaken naar citroengras met een vleugje gember en kardemom. Waar men ze buiten het Amazonegebied zoal op de kop tikt, vermeldt hij niet. Maar wat maakt het uit? Je hebt kookboeken om uit te koken en kookboeken om je aan te vergapen. En hoewel dit fraai uitgegeven boek met z’n schitterende fotografie en gecompliceerde receptuur (op dat mierenrecept na dan) beslist in de laatste categorie valt, wil dat niet zeggen dat je er als westerse thuiskok niet enorm door geïnspireerd kan raken. Who cares dat zeboebult – inderdaad, de bult van een zeboe – niet in het vleesschap van Albert Heijn ligt? Dat het hier op de markt vergeefs zoeken is naar kruiden als jambu (dat in de mond de sensatie van elektrische stroom geeft) en...