Op 10 juni dit jaar was het precies 150 jaar geleden dat Louis Couperus werd geboren in Den Haag. Het Louis Couperus Genootschap houdt de man en zijn werk levend.

Een van de oprichters van dit genootschap, José Buschman, schreef een boek waarin de maaltijden in Couperus’ oeuvre de leidraad vormen. Het is het laatste boek waar Johannes van Dam een voorwoord voor heeft geschreven.

Het Haagse en Indische leven spelen in Couperus’ romans een grote rol. Minder bekend is dat hij een grote voorliefde voor Italië had: ‘Ik voel mij een Italiaan, die heel lang uit zijn land is weg geweest… Een zuiderling, die gekwijnd heeft in noorderlucht en kilte.’ Tijdens de jaren in Italië schafte het echtpaar Couperus de Artusi aan, ook wel de Escoffier van Italië genoemd.

Passages uit Couperus’ literaire werken worden gevolgd door ruim honderd recepten, vooral uit de boeken die rond 1900 geschreven zijn. De Indische rijsttafel, de diners van de Haagse bourgeoisie en de eenvoud van...