Ze waren de eersten die het waagden: VN-redacteuren Christine Otten en Aukje Holtrop maakten in 1985 een reportage over kinderen die in het verzet zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Wat doe je als het oorlog is? Als je onrecht ziet?’

Op 18 mei verscheen het boek De gouden jaren van het linkse levensgevoel: het verhaal van Vrij Nederland door John Jansen van Galen. Oud-redacteuren van VN tippen hun favoriete verhaal. Vandaag: Christine Otten over kinderen in het verzet.

Het was nog niet eerder gedaan: een reportage over kinderen die in het verzet zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. VN-redacteur Aukje Holtrop kwam op het idee, ik begon net bij ‘de krant’ als redacteur in spé en samen besloten we er een bijlage over te maken.

Op mij maakten de gesprekken zo’n grote indruk dat ik ze me tot op de dag van vandaag herinner.

We gingen toen in 1985 op zoek naar mensen, die als jongere, als kind soms zelfs, overal in het land verzetswerk hadden gedaan. Op mij (begin...