Het is 21 januari 2019, tien over half zes, in de ochtend, als m’n Xiaomi Mi Mix-telefoon me wekt. Ik moet snel opstaan, want ik moet zo naar het het hogesnelheidstreinstation van Taiyuan. Tiayuan is wat je in China een middelgrote stad noemt, een soort Alkmaar of Deventer, maar dan met vier miljoen inwoners. Met een paar studenten van de Central Academy of Fine Arts uit Peking zal ik terugreizen naar Peking.

Met mijn spullen check ik uit bij de receptie en ik loop langs het Hotel Gezichtsherkenningsysteem, een soort zwaar uitgevallen iMac. Die staan in steeds meer hotels in China. Het systeem checkt van Chinese gasten hun ID en een biometrische scan voordat ze inchecken in het hotel.

Bij een van de studenten gaat dat altijd mis, omdat de scan die in het systeem staat, volgens haar niet klopt. Na vier keer scannen lukte het deze keer eindelijk en accepteerde het systeem haar. Ze heeft al vaker geprobeerd de scan in het systeem te laten wijzigen, maar vooralsnog blijft het...