Keerpunten, de wereld in 2018

Chaos en verdeeldheid in Saoedi-Arabië: wat gaat er gebeuren?

Ayaan Hirsi Ali
Ayaan Hirsi Ali. Foto: Herman Bredehorst/Polarish/HH
Saoedi-Arabië beschuldigt Qatar ervan terrorisme te ondersteunen. Dit gekibbel verhult sluimerende spanningen in de oliestaat.

Keerpunten, de wereld in 2018: Ieder jaar vraagt The New York Times een keur aan denkers, schrijvers, wetenschappers en wereldleiders wat de keerpunten zijn van deze tijd en waar we met de wereld naartoe gaan. Vrij Nederland selecteerde de beste bijdragen.

Afgelopen juni zocht Saoedi-Arabië samen met twee andere Golfstaten en Egypte de confrontatie met Qatar, omdat het land islamitisch terrorisme zou financieren. Een welhaast satirische zet, aangezien Saoedi-Arabië zelf lange tijd de verspreiding van de – regelmatig met extremisme geassocieerde – fundamentalistische salafistische islam financierde.

Toch lijkt dit diplomatieke relletje meer te zijn dan het zoveelste voorbeeld van de Saoedi-Arabische pot die de Qatar-ketel verwijt dat hij zwart ziet. Mogelijk gebruiken Saoedische leiders het conflict dat tot de blokkade van Qatar leidde als...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials