Thomas V. Jones

Prins Bernhards vriend Thomas Jones, baas van Northrop, strooide met smeergeld, leerde de wereld in 1975. Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen, maar begin 1976 was ik de enige Nederlandse journalist die de moeite nam de hearings van de Church-commissie in de Amerikaanse senaat bij te wonen. Daar zou worden gesproken over steekpenningen die Northrops concurrent Lockheed had betaald aan ‘a high Dutch government official’. Op mijn vraag of dat kon slaan op ‘de prins’ kreeg ik een enthousiaste bevestiging. Een Nederlandse ambassademan die meeluisterde, kromp ineen: zijn wereld, waarin prins Bernhard een held was, stortte ineen. Maar geen Nederlands medium wilde het verhaal hebben, al stond het op band. Geen van de kranten die ik belde hapte. Pas na veel gedoe zond de VPRO-radio het uit. Eerder had ik de VPRO-tv al onder druk moeten zetten om mijn interview uit te zenden met Ernest Hauser, de Lockheed-klokkenluider. ‘Allemaal speculaties. Absolute onzin,’ zei Hans...