Vluchtelingen

Beste Mark, belofte maakt schuld, haal die 8712 vluchtelingen hiernaartoe

Harm Ede Botje
Vluchtelingen in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Chios. Foto: Joris van Gennip/HH

Wat je ook vindt van de redenen waarom Jesse Klaver uit de formatie stapte, Nederland heeft zich al wél verplicht 8712 vluchtelingen op te nemen. Een open brief aan Mark Rutte.

Beste Mark,

Je zal het wel druk hebben met alweer de volgende ronde van de formatie. Maar de reden waarom de breuk met Jesse Klaver en GroenLinks ontstond laat me niet los: de migratie-discussie. Jesse Klaver wilde niet alleen juridische waarborgen, maar ook ‘waterdichte garanties’ dat de landen waarmee we de akkoorden sluiten daadwerkelijk bescherming en opvang zullen geven. Jij en je collega’s Sybrand Buma en Alexander Pechtold vertrouwden er op dat dat goed zou komen in de onderhandelingen met Brussel. Klaver geloofde daar niet in en uiteindelijk ging het niet door.

Je was verontwaardigd. Hoe kon het nou dat Klaver de formatie op een ‘detailkwestie’ liet springen? Maar de afgelopen dagen kreeg de GroenLinks-voorman ook bijval. Leo Lucassen, migratie-advocaat Wil Eikelboom en opiniemakers als Rutger...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie