‘Soms moet je arrogant zijn’

‘Je moet als architect luchthartig zijn én heel serieus.’ UNStudio van Ben van Berkel is gevestigd aan de rand van de Amsterdamse Pijp. Van Berkel doceert aan Harvard en in Frankfurt, ontwierp het museum van Mercedes-Benz en tekent net zo makkelijk een vliegveld in Georgië als het Union Station in Los Angeles.

Hij maakt ook meubels. ‘Mensen zeggen wel eens: wauw, wat doe je veel. Ik geloof in permanente productiedwang, alleen zo kun je iets leren.’ Elk gebouw begint met een schets van Van Berkel. ‘Naar woorden moet ik zoeken, beelden heb ik meteen in mijn hoofd. Een paar steekwoorden en het is een kwestie van opschetsen.’ Door jonge ontwerpers worden dan alternatieven uitgewerkt. ‘Het bureau functioneert op zijn best als een orkest, dat ik op een John Cage-achtige manier aanstuur.’ Zijn Raffles City verrijst nu in China. ‘Daar streven ze ook naar duurzaamheid. Het principe van “dubbel grondgebruik” passen we daar toe op een gebied van zo’n half...