‘Ik kan het D-woord niet meer horen.’

Het slechte nieuws van de crisis is dat bureaus verdwijnen of krimpen,’ zegt Marlies Rohmer. ‘Maar het goede nieuws is dat er veel kleine bureautjes opstaan, zoals DUS.’

Haar eigen bedrijf – ‘vijftien medewerkers, we zijn gehalveerd’ – bouwt vooral scholen ‘en dat loopt altijd door’. Verder is transformatie het toverwoord, hergebruik van oude gebouwen. ‘Oude loeders bedwingen. De crisisbouw van de jaren tachtig is eerder aan de beurt dan de jaren zestig en zeventig.’

Duurzaamheid is hét item in haar vak, zegt Rohmer. ‘Bij ons op kantoor wil ik het D-woord niet meer horen.’ Goede architectuur is meer dan de optelsom van duurzaamheidsprincipes. ‘Vergelijk het met koken, een heerlijk gerecht is ook meer dan de losse ingrediënten.’ Haar werk leent zich niet erg voor verre export. ‘Mijn werk moet verankerd zijn in een samenleving die ik wil kunnen observeren. Ik bouw nu vier scholen in België en ik heb daar...