Klimaatverandering

Bernice Notenboom, net aangekomen op de Noordpool, spreekt met Vrij Nederland

Harm Ede Botje
Foto: 2degrees.com

Poolreizigster en klimaatjournalist Bernice Notenboom is gisteren aangekomen op de Noordpool. Vrij Nederland doet elke week verslag van haar ‘2-graden-expeditie’. Vandaag het laatste deel: het doel is bereikt. ‘We hebben echt moeten zoeken naar de Noordpool.’

Bernice Notenboom is nu bijna drie weken onderweg. Ze is vertrokken van de 88ste breedtegraad, op naar het noorden. Vanochtend belde ze ons met haar satelliettelefoon, Vrij Nederland was het eerste medium dat ze na haar aankomst op de Noordpool te woord stond.

Hoe gaat het?
‘Gistermiddag om half vijf waren we hier. Klinkt raar, maar we hebben echt moeten zoeken naar de Noordpool.’

Hoezo?
‘Het is drijvend zee-ijs, en op het moment dat je op de Noordpool staat, is die binnen vijf minuten al weer ergens anders. Ik heb er de hele tijd met mijn GPS op gestaan en één keer zei hij: u bent aangekomen op de Noordpool, nou, that’s it. We zijn nu al weer achthonderd meter verder gedreven.’

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials