Janis was vijf maanden zwanger van Mila toen verschillende prenatale screenings uitwezen dat haar kindje intersekse was. Het zag er van buiten uit als een meisje, maar had mannelijke chromosomen en onderontwikkelde testes in haar buik. Janis, nu: ‘De artsen stelden allerlei onderzoeken en behandelingen in het vooruitzicht, waaronder een operatie na haar geboorte. Ik kreeg het gevoel dat ze behandeld moest worden voor een ziekte en dat vond ik irritant. Ik dacht: ze heeft iets andere chromosomen, zo erg is dat toch niet? Het maakte ons ook niet uit of ze jongen, meisje of iets ertussenin was. Ik was al blij dat ze gezond was.’

De operatie vond plaats toen Mila 2 jaar oud was. ‘Vlak voor de operatie zeiden artsen dat wij zelf mochten kiezen, maar ook dat het belangrijk was om die geslachtsklier wél weg te halen, en dat de meeste andere ouders daar ook voor kiezen.’ Ook spraken de artsen over een kans op kwaadaardigheid in de testes. ‘Toen we dat hoorden, werd ik bang en...