Joost Zwagerman sprak met Arthur Japin (1956) over de zelfmoord van diens vader, die ook schrijver was.

Joost Zwagerman sprak met Arthur Japin (1956) over de zelfmoord van diens vader, die ook schrijver was. Uitgangspunt waren citaten uit de boeken van Japin, die in 1996 debuteerde met ‘Magonische verhalen’, en uit werk van andere auteurs. ‘Meer dan wat ook ben ik mijn vader dankbaar dat hij het gedaan heeft. Het moment was goed gekozen.’

Tot verdriet van mijn moeder heb ik een slecht geheugen. Uit mijn jeugd herinner ik me weinig.’ Uit: De droom van de leeuw.

‘Er is veel dat ik niet weet over mijn ouders, niet eens hoe ze elkaar hebben ontmoet. Mijn ouders waren nogal angstig. Dat kwam volgens mij door de oorlog. Geluk en Nederland gaan niet samen, dachten ze. Ze trokken naar Rome. Daar verwekten ze mij. Toen moesten ze naar huis en kregen gelijk.

Nee, ik weet ook niet wat hen in elkaar aantrok. Ik heb het nooit gevraagd. Mijn moeder is bij een bombardement...