Het referendum van 6 april gaat niet om Oekraïne, maar maakt xenofobie salonfähig. Dat zou niet gelegitimeerd moeten worden door uw stem. Wie vindt dat de democratie niet onvrijwillig geëuthanaseerd dient te worden, moet op 6 april níet gaan stemmen, betoogt Arnon Grunberg.

Regelmatig krijg ik brieven van een lezer die mij maant mijn ogen te openen opdat ik eindelijk zal beseffen dat alleen extreemrechts ons kan behoeden voor de naderende ondergang. Die ondergang wordt zoals al enige tijd gebruikelijk in die kringen gesymboliseerd door de moslims en de EU. Overigens blijkt uit deze brieven dat ook de seculiere mens zijn behoefte aan een heiland nauwelijks kan onderdrukken, maar dat terzijde.

Een week of twee geleden schreef deze meneer me: ‘In Sachsen-Anhalt stemde 24% van de kiezers op de AfD, een partij die u eerder ook al fascistisch noemde. Op statistische gronden lijkt het mij meer waarschijnlijk dat u verward bent als u deze kiezers fascistisch noemt, dan dat een kwart...