Yusef el Halal bleek ooit niemand minder dan Ronald Giphart te zijn
Yusef el Halal bleek ooit niemand minder dan Ronald Giphart te zijn

Geachte mensendokter, waarom heeft u eigenlijk nooit gedaan alsof u een Marokkaanse schrijver bent?

– Nadia

Het snelste antwoord luidt: we hebben aan één Adbelkader Benali meer dan genoeg. Maar Thatcher schijnt ooit gezegd te hebben dat ze zoveel van Duitsland hield dat ze blij was dat er twee Duitslanden waren. Misschien hebben we twee Abdelkader Benali’s nodig, maar als u het goed vindt, ga ik die rol niet op me nemen.
Uw vraag doet vermoeden alsof ik wel gedaan heb alsof ik een Turkse schrijver ben of een Poolse. Niets van dat alles. Ik heb ooit onder de naam Marek van der Jagt geschreven, een half-Oostenrijkse schrijver. Dat zegt genoeg.
Kunt u zich nog Gerrit Komrij herinneren en Teun A. van Dijk? Volgens Teun A. Van Dijk zou Komrij Mohamed Rasoel zijn geweest die het pamflet ‘De ondergang van Nederland’ had geschreven. Dat vond Komrij niet leuk. Voor zover ik weet is nooit bewezen of Komrij...