Strip

Ik zal het maar eerlijk bekennen: toen ik De wraak van Bakamé op mijn deurmat vond, vergezeld van een vriendelijk kattebelletje van de tekenaar, Jeroen Janssen (Pieter van Oudheusden schreef de tekst), overviel me een gevoel van acute vermoeidheid. Wéér zo’n artistiek verantwoorde dikke pil, zo’n arty farty strip over Afrika, dacht ik.

Maar toen ik er vijf minuten in gelezen had, was ik totaal overgeleverd aan deze aanstekelijke, energieke, vrolijke, hedonistische cakewalk-strip. De bontgekleurde plaatjes – inderdaad nogal kunstacademie-achtig – zijn niet alleen mooi om naar te kijken; de taal is fijn, de humor sardonisch en we worden godzijdank niet belerend toegesproken, want dat is altijd mijn grootste angst als het over Afrika gaat, dat stomvervelende gemoraliseer.

Het gaat om een dierenstrip voor volwassenen (daar lees ik er de laatste tijd onbedoeld een boel van, merk ik) met een haas in de hoofdrol, Bakamé, een schelm die doet denken aan de spin Anansi,...