Polemiek / Literaire beroepsethiek

Een kleine negen jaar na dato kijkt Arjan Peters terug op de kwestie van zijn schorsing bij de Volks­krant in 1998.

In een rondetafelgesprek in HP/De Tijd, met de critici Arie Storm (Het Parool) en Pieter Steinz (NRC Handelsblad), zegt hij: ‘Ik heb nergens spijt van. Ik heb nooit twee verschillende meningen verkondigd. Voor het Productiefonds werd ik namelijk geacht geen recensies te schrijven, maar synopsissen. (…) Ik heb niets verkeerds gedaan, ze hadden me bij de Volkskrant nooit mogen schorsen. Maar ik ben geheel gerehabiliteerd (…).’

Peters beweert dat hij bij de Volkskrant geheel gerehabiliteerd is. Klopt dat? Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes: ‘Arjan Peters is een aantal jaar na zijn schorsing in vaste dienst gekomen. Als hij die indiensttreding wil zien als rehabilitatie, dan mag hij dat van mij.’

Had de Volkskrant hem destijds ten onrechte geschorst, zoals Peters nu beweert? Heeft hij inderdaad niets verkeerds...