dieren

Je hoeft geen dierenvriend te zijn om vossenjacht af te keuren

Amarens Eggeraat
Grote anti-vossenjacht-demonstratie onder leiding van Brian May, in 2015. Foto: Elliott Franks/Eyevine/HH

Theresa May wil de vossenjacht weer legaliseren. Omdat dat ‘diervriendelijker’ is.

Theresa May heeft zich, net als David Cameron twee jaar geleden, positief uitgelaten over de traditionele vossenjacht. Ze heeft inmiddels beloofd om na de verkiezingen opnieuw een stemming te houden over de Hunting Act uit 2004, die het opjagen en doden van onder andere vossen en dassen met een roedel opgewonden jachthonden verbiedt.

Waarschijnlijk doet ze dit vooral om goeie sier te maken bij het meest klassiek gemene deel van haar partij. Haar argument vóór de vossenjacht is namelijk erg merkwaardig: ze noemt het jagen met honden de meest humane manier om de vossenpopulatie in de hand te houden. Afschieten zou dus wreder zijn, want stel je voor dat zo’n vos een kogel in z’n pootje krijgt maar toch net weet te ontkomen, en vervolgens urenlang langzaam dood ligt te bloeden in een nat bosje. Dan kan hij maar beter in een korte maar intense doodstrijd ontdarmd worden door zes opgefokte...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie