Ata Kandó (Boedapest, 1913)

Op de eerste verdieping van een keurig gestoffeerde serviceflat in Bergen (N-H) staat de voordeur wijd open. Ik klop, ik roep, maar er komt geen antwoord. Ik trek mijn schoenen uit, zoals het briefje op de deur verzoekt, en loop naar binnen.

In een piepklein keukentje staat een vrouwtje zo teer als het blad van een papaver. Kromgebogen over het aanrecht prutst de bijna honderdjarige fotografe Ata Kandó een drankje met bessenlikeur in elkaar. ‘Mevrouw Kandó,’ zeg ik tegen haar, ‘ik kom voor het interview.’

Ze kijkt over haar schouder en antwoordt: ‘Ik versta u niet hoor.’

Ik wijs naar de twee Dalmatische honden die ik heb meegenomen. ‘Mogen zij uw kamer in?’

Fotografe Ata Kandó, geboren in 1913 in een joods-intellectueel gezin in Boedapest, is behalve hartstochtelijk fotograaf een groot dierenliefhebster. Ze heeft zich haar leven lang ingezet voor dierenwelzijn en bestrijding van dierenleed. Een van haar beroemdste reportages gaat over...