Olga Zuiderhoek (67)

Luiheid&Gemakzucht

‘Ik hoorde laatst iemand zeggen dat-ie pas sinds kort het principe van de wc-borstel had ontdekt. Hij dacht altijd dat die voor de wc-schoonmaker was. En verrek, dat dacht ik dus ook. Maar in plaats van dat ik dan zou denken dat die schoonmaker het wel doet, gebruik ik ’m dus wel – bijna stiekem. Waar je denkt: hier zou ik lui mogen zijn, op m’n reet zitten, lekker poepen en dan weggaan want daar is de schoonmaker voor. En dat ik dat dus niet doe.

Bij televisie bereid ik mijn teksten heel goed voor, durf ik niet lui te zijn. Soms moet het tien keer over, met een crew eromheen. Dan moet je de tekst echt goed kennen, dat het niet over moet door de actrice. Maar ook voor de voorstelling Motregenvariaties, een reprise waarmee we vanaf nu tot de ­zomer weer op tournee gaan, repeteer ik de teksten goed. Ik zit er wel vaak over te ­denken om minder toneel te doen, vanwege de zenuwen dat je ’s avonds moet presteren en dat je daarom...