Antoine Bodar (68)

hoogmoed&ijdelheid

‘Het etiket ijdelheid kleeft mij aan. Als je goed uit je woorden kunt komen en ervan houdt met gewassen haar en in een fatsoenlijk pak op televisie te verschijnen, ben je in dit land al snel ijdel. Dat is in Rome, waar ik negen maanden per jaar woon, wel anders. Maar het Latijnse vanitas betekent leegheid en ik zie mezelf niet als een leeg wezen. Een pak ondersteunt hoogstens de waardigheid die ik wil uitstralen. Van hoogmoed heb ik geen last. Weten wat je wel en niet kunt, draagt bij aan je nederigheid, leerde ik van de jezuïeten. Iedereen piekt in iets anders en samen vullen we elkaar aan. Denk niet dat je door jouw talent als mens verheven bent. Ik spreek moeiteloos tijdens een college of in de kerk, maar op een receptie voel ik me van nature schuw, onzeker. Verder ben ik technologisch ongelofelijk dom en snap ik niets van computers. Dat laat ik aan anderen over. Verantwoordelijk leven betekent je talenten gebruiken en anderen...