Pieter Hilhorst (47)

Hoogmoed&IJdelheid

‘Ik houd van aandacht en ben extravert, ik sta graag op het podium. Als je in de politiek zit of voor televisie werkt, wat ik heb gedaan, dan ben je sowieso ijdel. Ik dus ook. In de politiek moet je ook wel ijdel zijn, want om stemmen te werven moet je ervoor zorgen dat je bekend bent. Het wordt steeds moeilijker om dat te onderscheiden: trek ik nu aandacht voor de zaak of voor mezelf? Als je te veel denkt dat het om jou gaat, heb je kritische mensen nodig als tegenwicht, mijn vriendin en kinderen bijvoorbeeld. Toen ik in een krantenstuk door een partijgenoot de Obama van de Amstel werd genoemd, hebben mijn kinderen daar ongelooflijk de spot mee gedreven. Obamstel noemen ze me nu. Dat relativeert. Het is belangrijk om kritiek te organiseren, zeker in de politiek. Als mensen je niet meer tegenspreken, is dat het begin van het einde.’

hebzucht&Gierigheid

‘Ik ben heel zuinig opgevoed en kreeg als tiener geen zakgeld. Mijn vrienden...