Jan van Mersbergen (42)

Hoogmoed&IJdelheid

‘Ik zat bijna te janken toen ik hoorde dat Naar de overkant van de nacht verfilmd gaat worden. Zo’n roman wordt groter als mensen hem omarmen. Dat streelt natuurlijk mijn ijdelheid, net als vertalingen. Het boek heeft het in Venlo goed gedaan omdat mensen zich volledig in de carnavalsroes herkenden. Dat streelt me nog het meest, dat het persoonlijke verhaal van anderen erdoor wordt opgetild. Daar zeiden ze tegen elkaar: “Heb jij het boek al gelezen?” Het was niet meer mijn boek, het was hun boek. De naam van een ander had erop mogen staan.Al denk ik niet dat iemand anders het had kunnen schrijven, daar ben ik dan wel weer trots op.

Er bestaat tegenwoordig een Denker des ­Vaderlands. Dat is het ranzigste wat er bestaat: dat iemand zich een denker noemt en dan ook nog van het hele vaderland. Ik kan daar niet bij, je schaamt je toch rot? Dat is wel de grootste ijdelheid die je kunt hebben. Het zijn mensen die niks anders doen dan...